Alltid Fullsatt träffar klubbdirektör Paul Myllenberg kort efter att den två dagar långa budgetsittningen är över. Genom fönstret till Olympia skymtar en mörk himmel – i dubbel bemärkelse. Därför handlar allt om att lägga pengarna på rätt hästar. I HIF:s fall handlar det om ungdomsverksamheten. Det är där investeringen görs för att om några år omsättas i nya europamiljoner. Hur går det i tränarfrågan? Hur blir det med samarbeten med andra klubbar?
När HIF:s styrelse – och ytterligare sju män med chefsbefattning på Olympia – satte sig för att staka ut HIF:s väg de kommande två åren, så fanns redan ett underlag på närmare 70 sidor. I den luntan finns kostnader och tänkbara intäkter som skulle omvandlas till ett beslut eller ett ”så-här-gör-vi”.
– Vi har fått lyfta blicken från HIF och titta på den ekonomiska utvecklingen i Sverige och Europa, för de signaler vi har är att det är mörka moln på himlen. Om vi tittar på oss själva kommer från europaspel och spelarförsäljningar, men de intäktena är inget vi är garanterade nästa eller nästa år igen, säger Paul Myllenberg.
Det handlar om att anpassa HIF-kostymen och se helheten i företaget eller föreningen eller vad det nu är.
– Vi måste också titta på vad våra konkurrenter gör, för de lever i samma värld och ser samma ekonomiska utveckling. Jag håller slutsatserna för mig själv. Det är ett antal vi kanske slåss mot nästa år, men inte hela allsvenskan i alla fall.
Intäkter kan vara svåra att påverka fullt ut. Då är det lättare med utgifter. Frågan är vad HIF kommer strypa för del i verksamheten.
– Vi kommer vara mer kostnadseffektiva och det är vi genom att se över alla våra avtal. Vi kommer i detta läge inte att göra några nya investeringar i form av personal eller annat. Vi behåller befintlig personal och vi tror på ett liv efter jul också. Vi kommer fokusera på den sportsliga biten och det är på utvecklingen av ungdomssidan vi lägger ännu mer pengar framöver.
På bekostnad av A-truppen?
– Nej. För att komma i kostymen över åren så måste vi bli duktiga på att utveckla spelare. Våra ungdomar ska spela i vårt A-lag och i större utsträckning än tidigare, säger Myllenberg.
Det finns dock inga omedelbara kvitton på att ungdomsverksamheten ska börja spotta ur sig talanger bara för att det satsas någon miljon mer. Det är Paul Myllenberg förstås medveten om. Men frågan är vad pengarna som satsas ska gå till – konkret.
– Vi pratar om bättre möjligheter för spelarna till sjukgymnaster och fystränare. Det handlar om specialträning, bättre scouting och samarbete med andra klubbar. Det är fyra konkreta område och det finns några till. Vi har diskuterat vad vi ska göra, men hur vi ska göra det är upp till Jonas Ohlander och andra i den verksamheten.
Dessa åtgärder luktar mer personal…
– Ja eller omfördelning av resurser. På ungdomssidan har vi rätt många kombotjänster, någon kombinerar tränarsysslan med läraryrket och det gör de inte minst genom samarbetet med Peter Svensskolan och Filbornaskolan. Det finns olika former att komma fram till det.
Hur blir det med samarbetet med Södra?
– Vi har sagt att vi ska samarbeta. Vi behöver samarbete i superettan men även på nivåer under det. Jesper Jansson driver de frågorna.
Så Södra och ÄFF är samarbetsklubbar även i fortsättningen?
– Ja så är det ju, men vi utesluter inte något annat. De bästa exemplen på att det kan slå väl ut är Pär Hansson och Markus Holgersson, som snurrade i Ängelholm och kom tillbaks. Den vägen måste finnas öppen.
Hur mycket tid ägnades åt tränarfrågan på mötet?
– Det var egentligen inte en fråga. Den löper vidare och vi vet vad vi vill. Pengarna för det finns i budgeten.
Så kostnaden för tränaren har inte förändrats?
– Nä… Men nu ska Jesper göra ett jättejobb och det är klart att vi har en uppfattning vad saker får kosta. Kostar det mer går det ut över något annat. Kostar det mindre finns det andra möjligheter. Det är som för alla andra. Ibland köper du oxstek, ibland blir det kotletter.
Och ska ni lösa ut en tränare så kostar det, men det kanske ni har kalkylerat med?
– Ehh… lösa ut?
Ja ska ni lösa ut en tränare med befintligt kontrakt så…
– Jaså du menar så. Alla kostnader vi ser för nästa år är med där.
Orolig att ni inte får den tränare ni vill ha?
– Nej, det är jag inte. Jag har varit med tillräckligt länge att veta att man inte alltid får som man vill. Orolig är jag inte. Det finns en plan B och C för vi har jobbat med parallella spår. Vi tror att vi ska greja det här så att spelartruppen kan gå hem den 7 december och veta vad som händer när de är tillbaka i januari.
När HIF-styret kom ut från sittningen på Scandic Hotell var alla överens om att HIF ska ha en trupp som slåss om europaplatser och att klubben ska ha en bra ungdomsverksamhet.
– Vi är helt eniga om detta. Det tuffa blir nästa stadie, när vi ska leverera. Vi kan ha en ambition att ta en europaplats, men samtidigt ska vi bygga lite nytt till nästa år. Att få ihop det med bra resultat på plan på kort tid blir en utmaning.
Att ta ett ”mellanår” är inget alternativ. HIF har lyckats nå en position där klubben attraherar spelare men även investorer. Det skulle väl vara publiken då som är mer svårflirtad även om intäkterna blev högre i år tack vare fler antal matcher.
– Visst kan man ta ett mellanår, men någonstans måste det finnas en tilltro till oss att vi ska leverera. Inte minst om man ska ha externa investorer. Det är ett förtroende vi får att förvalta de pengarna på ett bra sätt.Jag tycker vi fattat ett bra beslut och då får vi jobba över det. Vi ska in i en mindre kostym och vi ska klara uppgiften.
Externa finansiärer finns med i bilden när HIF går in i en ekonomisk oviss framtid. Det kan handla om både gamla och nya investerare.
– Även om vi löst ut en del finansiärer efter försäljningar av spelare som Gerndt och Jönsson, så kan vi bjuda in dem igen. Och det kan även finnas nya som kliver på. Nu har vi inte haft någon försäljning på Rasmus Jönsson-nivå på ett tag, men alla fram till och med affären med Wolfsburg har gått med bra vinst.
Det har varit många frågetecken de senaste veckorna. När Paul Myllenberg lägger ut texten om HIF:s strategi fram till 2014 så känns vibbarna från Malmö FF:s presskonferens nyligen. Någon konkret nyhet blir det inte, mer utstakade mål. När det gäller spelare och tränare är det Jesper Janssons bord. Han har tvingats ducka för många frågor och har fram till nu hänvisat till att han inväntar besked uppifrån.
Har han fått de beskeden nu?
– Han har fått de beskeden så han kan fortsätta jobba och han vet vad han har att röra sig med. Men han kommer nog att ducka ett tag till och jag hoppas att alla ni har respekt för att vi måste ta det efterhand och vara lite kloka hur vi kommunicerar. Annars kan det ställa till det för oss själva och det vill vi inte. Men ju fortare desto bättre. Vi vill också ha svar.
På mötet blev det mest strategiprat, men det var förstås oundvikligt att komma in på namndiskussion när det gäller spelartruppen.
– Det är ju spelare vi ska sälja och där vi får in pengar så det är klart att det är en viktig bit.
Vad finns kvar på kontot då, en del säger att pengarna är slut?
– Det har jag också hört. Man ska ha klart för sig att det tynger att betala tillbaka 17 miljoner kronor. Eller: det lättar plånboken väldigt mycket. Innan har det varit ett eget kapital som innefattat kapitaltillskottet. Nu har vi ett ett eget kapital. Det är väl okej siffror, utan att veta exakt vad det kommer bli. Jag vill inte gå in på summor. Vi har gjort de misstagen tidigare. Sen är det ju inte slut på året och det kan ju hända att man gör något som påverkar resultatet i slutet av året, säger Paul Myllenberg och fortsätter:
– Likviditeten som går upp och ner över året. Långa sommaruppehåll är aldrig hälsosamma. Nu blir det tre veckor i juni nästa år. Men så har vi det sista halmstrået till Europa genom Svenska cupen och det är ju frågan om vi kan förlänga säsongen. Vi tycker att cupen i mars kan vara en jättebra införsäljningsgrej inför säsongen där publiken som tvekar kan se vad vi kommer leverera innan de köper säsongskortet.
Känner ni tryck på er?
– Ja fast kanske ännu mer invändigt. Att vi ska lösa uppgifterna utan att vi ska hamna i svårigheter. Det vi är oroliga för nu är transfermarknaden som försvinner och att vår exportmarknad försvinner från Sverige. Folk har inte råd att gå på matcher. Och kanske är det först 2014 som vi märker av den stora ekonomiska smällen. Från att vara skuldsatt och allt elände så har vi tagit oss en bra bit. Man får ha perspektiv också, men det är svårt för folk lever i nuet.
Försiktighet. Inga ”enorma besparingar”. Smartare lösningar vid resor, bättre barterdealer och upphandlingar är ett måste. Investeringen 2013 0ch 2014 ligger, förutom i eventuellt enskilda spelare, i ungdomsverksamheten. Det handlar om att fylla upp laget med egna produkter.
– Där är besparingen. Kan vi få till spelarförsäljningar eller Europaspel så piggar det upp i plånboken, säger Paul Myllenberg.
Den nya arenan var inte på agendan under tvådagarsmötet. Men den är en stor faktor för ekonomin de kommande åren.
– Det är Claes Ohlssons bord. Men jag kan säga att det blir lättare att knyta upp kunder om vi står inför en ombyggnad och en klar arena 2015. Men vi har inga besked ännu. Jag vågar inte tänka på alternativen, om vi inte uppfyller kraven som ställs 2014… Det är ett annat bekymmer.
Frågor om Nikola Djurdjic, andra spelare eller tränaren låter vänta på sig ännu en tid. Nu vet i alla fall sportchef Jesper Jansson var han har och var det ska satsas. Det lär spelarna bli varse om den närmaste framtiden.
Särskilt ett datum (förutom Twentematchen den 12 december) är viktigt för folket runt HIF och dess supportrar. Den 12 december är det spelordningsmöte i Stockholm då nästa allsvenska säsong grovplaneras. Då vet HIF till exempel när vårens derby mot Malmö spelar och en hel del annat som får omedelbar effekt i ekonomin.
– Det är tredje året i rad vi leverera ett bra resultat. Vi går in i ett år med minus men vi ska komma ur det på ett bra sätt. Vi kommer inte gå i slitna jeans, säger Paul Myllenberg innan han checkar ut från Olympia.
Text: Torbjörn Dencker
Foto: Jonas Schrewelius