När man pratar om Stattena IF tänker nog många per automatik på damlaget i division 1. Men vad hände egentligen med herrlaget? Alltid Fullsatt har träffat Victor Bärring som (tillsammans med Zakaria Heddi) ska träna A-laget i division 7 den här säsongen.

Vi backar bandet fem månader. Alltid Fullsatt skriver att Stattena IF och tränaren Mikael Ekstrand går skilda vägar (se här). Laget hade just förlorat mot Wormo med 1-11. Spelarflykten inför säsongen satte sina tydliga spår och laget låg hjälplöst sist i division 5. Några veckor senare kom beskedet att A-laget drog sig ur seriespelet. Samtidigt var ambitionen hos klubben – som låg i allsvenskan ett par säsonger på 1920-talet – att starta om i division 7.

Victor Bärring är laddad inför nystarten i sjuan. Foto: Privat

Victor Bärring är laddad inför nystarten i sjuan. Foto: Privat

Victor Bärring var en av de nya spelarna inför säsongen. Han var med under försäsongen redan under 2013 då han samtidigt var ordförande i Hallands Nation i Lund. Först inför förra säsongen blev han klar för spel.
– I december försvann många spelare som egentligen aldrig ersattes mer än att de skrevs in i föreningen. Anledningen till massflykten har jag bara hört rykten om och vill inte uttala mig om. Vi var fem-sex stycken som tränade flitigt och sedan var det hög omsättning på andra spelare som kom och tränade enstaka träningar. Så såg det ut i princip hela säsongen och att vi skulle åka ur femman förstod man tidigt, säger Victor och fortsätter:
– Många spelare i truppen var riktigt bra, men det var nog inte mer än två-tre matcher vi faktiskt kom till start med bra lag. Lägg då till att halva gänget knappt gjorde en träning.

Med tanke på det hopplösa läget i serien gjorde man sig under hösten redo och började förbereda sig för spel i division 6.

Glädjebild från avancemanget till femman för några år sedan.

Glädjebild från avancemanget till femman för några år sedan.

– Vi hade väl inga större förhoppningar om att ta mer än den poängen vi tog i serien. Sedan läste jag att laget lades ner. Jag och en annan kille i laget blev rasande. Med vår nya tränare Gustavo hade vi verkligen fått en nystart och det var gött go i laget. Att lägga ner ett lag med fyra omgångar kvar kändes för förödmjukande.

Victor Bärring är målvakt och att vara det i ett jumbolag kan ibland vara allt annat är stimulerande…
– Jag släppte in tvåsiffrigt mer än en gång, men man gjorde det för att få starta om i sexan året efter. Rätt snabbt tog jag därför kontakt med ordföranden i föreningen och han fick berätta sin version face to face. Huvudanledningen ska ha varit folks ovilja att betala medlemsavgift, vilket de hade bra belägg för. Jag hörde en del andra rykten om upphovet till varför laget lades ner, men jag kan inte ta ställning till vad som är sant och falskt. Hur styrelsen skötte allting tycker jag än idag var bedrövligt, men motiv till att lägga ner laget fanns det absolut.

Victor bestämde sig snart för att själv driva arbetet med en omstart framåt, men ganska snart förstod han att det inte skulle bli någon one-man-show. Det fanns fler som hade samma stora vilja att skapa något nytt.
– Telefonen har gått varm under hösten och även om det inte hände så mycket i början så hade vi en bra känsla. Enda sen laget lades ner har det jobbats aktivt för att få igång verksamheten igen och det finns många eldsjälar i föreningen som drar stora lass. Stolle (Michael Stoltz) är en av många eldsjälar, han slängde nycklarna till klubbstugan på kansliets bord när laget lades ner. Han var så jäkla förbannad och det tog tid för honom att komma tillbaka, men när väl han var tillbaka kom passande nog Bosse Svensson tillbaka. Bosse och Stolle är guld värda och en stor anledning till nystarten. Dessutom har styrelsen gett oss kopiöst bra stöd och jag är bara en liten del i maskineriet som nu ska försöka starta en positiv trend i Stattena IF:s herrlag, säger Victor.

Nu blir det Victor tillsammans med Zakaria Heddi, ny från Canarias, som ska träna laget.
– Ingen av oss har varit tränare innan, vi är båda spelande tränare den här säsongen. Vi är väldigt nöjda att vi lyckats behålla så stor trupp trots att vi rasade två serier istället för en. Nyförvärven består än så länge av fyra gamla Stattena-spelare, en kille som vill avancera från Korpen, en som byter Casablanca mot Helsingborg och en talangfull norrlänning. Micke Ekstrand är inte längre tränare men fortfarande med i truppen. Vi är väldigt glada för att Bosse och Stolle stannar i föreningen.

På vår Silly Season-sida för division 7 kan ni läsa vilka åtta spelare som lämnat efter förra säsongen och vilka sju som hittills tillkommit inför nystarten i sjuan.

Torbjörn Dencker
[email protected]

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *